Marketing & management
Evolutia Ecommerce in Romania dupa 2015

 

Pentru detalii in legatura cu cifrele pe anul 2014, puteti vizita acest link.

 

Desi mai avem inca un drum lung pana sa ne aliniem la nivelul de utilitate de care beneficiem in privinta achizitiilor online, statisticile si studiile realizate in 2015 prevad un viitor incurajator in aceasta directie. Daca vom compara diferenta de la 1.1 miliarde de euro, cheltuiti pe comertul online in 2014, la 1.4 miliarde, corespunzatoare cumparaturilor pe Internet in 2015, nu putem spune decat ca acest fenomen este in plina dezvoltare.

 

Ce spun statisticile?

E necesar sa amintim ca pornim in aceasta analiza de la o cifra de 19.8 milioane de locuitori, ca esantion, confirmata de ultimul recensamant din 2011. Dintre acestia, aproximativ 11 milioane au acces la internet, iar dintre ei, o treime au trecut macar o data prin experienta cumparaturilor online. Cei care verifica aceste cifre si pentru alte zone se vor declara de-a dreptul neimpresionati, intrucat e destul de clar ca nu putem concura cu tari europene ca Germania sau Franta, unde vanzarile depasesc lejer 30 de miliarde de euro anual. Totusi, avand in vedere ca suntem abia la inceput de drum, romanii au toate sansele de a capata mai multa incredere in site-urile furnizoare.

 

Care sunt mijloacele?

In viitor, confortul va fi primul ideal la care vom continua sa aspiram. Nimic nu poate fi mai profitabil pentru cei care initiaza o metoda de comanda pentru bunuri livrate la domiciliu, decat acest tip de atitudine. Sursa din care deducem disponibilitatea romanilor pentru a face mai multe comenzi pe Internet este GPec, acesta continuand sa fie evenimentul Ecommerce principal in Romania, unde se pot afla mai multe cifre actuale.

De obicei, majoritatea utilizatorilor fac comenzile de pe laptop sau PC, insa in 2015 balanta a inceput sa fie echilibrata in favoarea achizitiilor de pe telefonul mobil, intrucat 50% din traficul pentru cele 5000 de magazine online(cele mai de incredere) care livreaza produse in Romania a fost generat de utilizatorii de dispozitive mobile.

Cele mai des comandate sunt electronicele, urmate de produse din gama beauty&fashion, iar circa 200 de magazine au realizat vanzari de peste 1 milion de euro pentru 2015.

 

Care sunt piedicile?

In topul justificarilor pe care le au romanii pentru a cumpara de pe un site sau altul se situeaza livrarea gratuita, depasind usor costurile mai reduse. Promotiile reprezinta o motivatie la fel de importanta, insa principala piedica in achizitionarea online ramane scepticismul. Desi metoda de plata la livrare este cea mai des intrebuintata, multe persoane continua sa dea dovada de absoluta neincredere, in ciuda politicilor de returnare bine puse la punct si a imaginii pozitive pe care multe site-uri furnizoare si-au consolidat-o in ultimii ani.

Sa speram ca, pe viitor, mai mult manati de dorinta de a economisi timp decat influentati de cinism, vom invata sa acordam o mai buna prioritate informarii pentru a realiza inteligent cumparaturile online, decat sa ne lasam caracterizati prin comoditate si ignoranta.

 

Intr-un articol viitor voi aborda subiectul pietei de afiliere din Romania. Am avut de curand ocazia sa lucrez la un proiect de optimizare cu cei de la clovis . Madalina si Lorin sunr printre primii care au reusit sa creeze un proiect solid cu peste 500 de categorii de produse. Eu m-am consultat cu ei cand mi-am utilat bucataria si nu stiam ce cuptor incorporabil sa-mi cumpar.

 

 

About