Marketing & management
Campaniile pe bloguri si riscul penalizarilor Google

 

 

 

Fenomenul de Link Building, des utilizat in Romania pentru campanii pe diverse bloguri pare sa reprezinte in continuare o arma cu doua taisuri. In cele ce urmeaza vom incerca sa explicam fugitiv cateva concepte legate de acest aspect si de aplicabilitatea in promovarea online a anumitor advertiseri.

linkb

Ce sunt campaniile de blog?

Cand un advertiser doreste sa-si promoveze oferta de produse si servicii, poate apela la aceasta solutie pentru  a interactiona mai bine cu potentialii clienti si cu restul cumparatorilor si beneficiarilor. Solutia este fireasca, intrucat in marketingul afiliat din Romania, advertisingul prin bloguri ocupa locul 2 in topul metodelor de promovare, dupa cea realizata pe retelele sociale si inainte de site-urile specializate in afiliere. Colaborarea cu bloggerii este mai frecvent populara in Romania incepand cu 2008, iar avantajele pe care le ofera sunt: feedback prompt, efect imediat, credibilitate(pe baza prestigiului blogului respectiv), raspandire rapida a informatiei(cateva milioane de romani citesc frecvent bloguri).

 

Ce constituie link building?

Acest fenomen presupune constructia de linkuri inbound, care trimit cititorii direct de pe blogul respectiv, la alt site ce se doreste a fi promovat. Pot exista si linkuri reciproce, dar cel mai mare avantaj al utilizarii acestei metode este directionarea traficului catre site-ul advertiserului, crescand astfel sansele de vanzare pentru serviciile si produsele promovate.

 

Care sunt riscurile?

Penalizarile pot aparea atunci cand site-urile cumpara linkuri tip spam ( mai multe detalii aici), pe care motoarele de cautare, cum este si Google, le vor sanctiona. Daca se ajunge in acest stadiu, traficul organic va scadea(pe Google Search), iar posibilitatile de recuperare exista, insa necesita o perioada de amortizare de circa 1 an. In mod firesc, costurile intretinerii respectivului site sunt destul de mari in aceasta perioada de recuperare.

 

Ce masuri pot fi luate?

Daca intreprinzi o campanie pe blog care include un link direct catre site-ul ce doreste promovare, ar fi bine sa faci o selectie riguroasa a blogurilor, pe baza domeniului pe care il acopera acestea, si sa tii cont obligatoriu de niste criterii SEO. Nu este obligatoriu ca blogul ales sa aiba cel mai viguros trafic posibil, insa este esential ca respectiva pagina sa se plieze cat se poate de bine pe profilul potentialului cumparator. Din punct de vedere SEO, este, totusi, important sa alegi bloguri cu autoritate in ceea ce priveste Google, cu trafic mediu sau chiar mare si un nivel indeajuns de ridicat de feedback, sau “engagement” – adica ce primeste multe shares pe retelele sociale si un numar impresionant de comentarii la articolele postate. De asemenea, se va limita numarul de linkuri dintr-un singur articol si utilizarea cuvintelor cheie ce promoveaza linkuri catalogate ca “nenaturale” de Google.

 

 

About